119

Tiskové sdělení AČMN k současné situaci v nemocnicích



19.1.2016

Nemocnice již od léta loňského roku upozorňovaly ministra zdravotnictví a poté i předsedu a místopředsedy vlády a předsedy koaličních stran na rostoucí nedostatek sester a lékařů v nemocnicích v celé ČR a jejich příčiny – především nedostatek zdrojů na platy a mzdy a také problémy ve vzdělávání zdravotníků.

Tyto trendy se v závěru roku 2015 ještě prohloubily a není důvod očekávat jejich zlepšení. V letech 2015 a 2016 započaté zvyšování platů zdravotníků o 5 % se ukázalo jako málo stimulující. V mnoha nemocnicích ani na toto zvýšení platů nestačily úhrady od zdravotních pojišťoven. Ve vzdělávání lékařů a sester vzhledem k legislativní přípravě může dojít ke změnám nejdříve v roce 2017.

Asociace českých a moravských nemocnic proto navrhla ministrovi S. Němečkovi a sociálním partnerům razantní změnu přístupu, má-li být změněn trend vedoucí k uzavírání celých oddělení nemocnic a omezování péče v řadě dalších, fakultní nemocnice nevyjímaje.

K tomu, aby byl zvrácen trend směřující k rozpadu nemocniční péče, považuje za nezbytné skokové zvýšení platů a mezd v nemocnicích a to nejméně o 30 %. K zajištění nezbytných prostředků lze toto zvýšení rozložit do 3 let (3 x 10 %), za podmínky, že jako celek bude předem dostatečně garantováno včetně nezbytných finančních zdrojů pro nemocnice.

V této souvislosti AČMN vyjadřuje obavu, zda ministr zdravotnictví S. Němeček docenil vážnost situace. Jak jinak by mohl – podle jeho vystoupení v ČT24 17.1.2016 – strašit ty nemocnice, které nedokázaly zvýšit platy od 1. ledna 2016, ještě snížením i dosavadních zcela nedostačujících úhrad.  

Síť nemocnic je jediným garantem nepřetržité péče a její neřízený rozpad by bezprostředně ohrozil zdraví a životy.


AČMN

AČMN
Belocerkevská 18
100 00 Praha 10
tel./fax.:
272 731 742
mail: acmn@acmn.cz

Mapa

Návštěvnost stránek

363696