119

Personální krize v nemocnicích zablokovala dohodovací řízení o úhradách nemocnicím v ...



6.4.2016

Personální krize v nemocnicích zablokovala dohodovací řízení o úhradách nemocnicím v roce 2017

Neustále se zhoršující personální situace v nemocnicích vedla k tomu, že všechny asociace nemocnic, odborové organizace, pacientské organizace, Česká lékařská komora a ministr zdravotnictví se postupně shodli, že k řešení jsou nutné zásadní kroky. V prvé řadě razantní a skokové zvýšení mezd a platů, a to nejméně o 10 % po několik let.

Zdravotní pojišťovny však na dnešní dohodovací řízení předložily návrhy na nepatrné až nulové zvýšení úhrad v roce 2017, kdežto poskytovatelé požadují navýšení umožňující skokové zvýšení mezd a platů. O tak rozdílných návrzích se nemohlo vážně diskutovat ani o nich hlasovat. Proto bylo dohodnuto další jednání na 26. 5. 2016.

Na jednání od zástupců všech skupin nemocnic zazněla kritika, že za zvýšení příjmů zdravotních pojišťoven za tzv. státní pojištěnce bojují nemocnice a další, kdežto samy zdravotní pojišťovny mlčí.

AČMN soudí, že zdravotní pojišťovny buď nedoceňují, co se v nemocniční péči děje, nebo nejsou připraveny na udržení úrovně péče v nemocnicích vydat téměř nic navíc. Navzdory tomu, že jejich příjmy jen za první tři měsíce letošního roku vzrostly o 3,3 mld., tj. více než o miliardu každý měsíc, což by bohatě stačilo na zvýšení úhrad.

Návrhy předložené dohodovacímu řízení:


AČMN

AČMN
Belocerkevská 18
100 00 Praha 10
tel./fax.:
272 731 742
mail: acmn@acmn.cz

Mapa

Návštěvnost stránek

363160